BORTURISZTIKAI SZAKEMBER, SOMMELIER

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 05.

A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Borturisztikai szakember, sommelier

Képzési terület: gazdaságtudományok
Munkarend (tagozat): levelező
A képzési idő félévekben: 2 félév
A képzés során megszerzendő kreditek száma: 60 kredit

Jelentkezési feltétel: legalább alapképzési szakon szerzett oklevél

A képzés célja megismertetni a hallgatókat a magyar szőlő-és borfajtákkal, beleértve a pezsgőt és a tokaji borokat, valamint elkészítési módjukat, a hazai borvidékek sajátosságait és lehetséges kitörési pontjait, elsősorban a borértékesítés, marketing, valamint rendezvényszervezés szempontjából. Emellett elsajátítható a borkóstolás technikája, továbbá megismerhető a szakszerű borkínálás és felszolgálás, a sommelier szakma legfőbb fogásai és eszközei. A képzés kitér a borkészlettel való gazdálkodásra, valamint a borok mellé ajánlható egyéb italok és az ízben velük harmonizáló ételek ismertetésére is. Kitekintést kapnak a hallgatók a legfőbb bortermelő országok boraira, borvidékeire is.

A képzési program tartalma
A képzés során a hallgatók megismerik
- a magyar szőlő-és borfajtákat, beleértve a pezsgőt és a tokaji borokat, valamint elkészítési módjukat;
- a hazai borvidékek sajátosságait és lehetséges kitörési pontjait, elsősorban borértékesítés, marketing, valamint rendezvényszervezés szempontból;
- a borkóstolás technikáját, a szakszerű borkínálást és felszolgálást;
- a sommelier szakma legfőbb fogásait és eszközeit;
- a borkészlettel való gazdálkodást;
- a borok mellé ajánlható egyéb italokat és az ízben velük harmonizáló ételeket.
Emellett a képzés során a hallgatók kitekintést kapnak a legfőbb bortermelő országok boraira, borvidékeire is.
A hallgatók ismereteik birtokában képessé válnak
- étlapot összeállítani és borkóstolót, borvacsorát szervezni, borhoz kapcsolódó programkínálatot összeállítani, ennek költségtervét, forgatókönyvét elkészíteni;
- egy-egy bort önállóan jellemezni és értékelni;
- felismerni a borhibákat és a borbetegségeket;
- a terroir borok mellé más terroir termékeket megismerni és hozzárendelni;
- elhelyezni a magyar borokat más országok boraihoz viszonyítva, kiemelve a magyar borok erősségeit.
A szakon végzettek alkalmasak egy-egy borvidéken megtalálható vagy kisebb családi, üzleti vállalkozás menedzselésére, üzleti terv készítésére, annak megvalósítására, borhoz kötődő rendezvények megtervezésére, megvalósítására; az üzemeltetést megelőző és a menedzselés során felmerülő kockázati tényezők felismerésére és kezelésére.

A képzés tanterve 2019-ben:tanegységlista

A szakkal kapcsolatos további információ

Eszterházy Károly Egyetem, Oktatási Igazgatóság, Felvételi és Képzésszervezési Osztály
3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Telefon: 36/520-400/3179
E-mail: felvi@uni-eszterhazy.hu
Honlap: https://felvi.uni-eszterhazy.hu/

 


< Vissza