BOR ÉS GASZTROTURIZMUS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TK

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 05.

A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Bor és gasztroturizmus menedzser

Képzési terület: gazdaságtudományok
Munkarend (tagozat): levelező
A képzési idő félévekben: 2 félév
A képzés során megszerzendő kreditek száma: 60 kredit

Jelentkezési feltétel: legalább alapképzési szakon szerzett oklevél

A képzés célja megismertetni a hallgatókat a magyar szőlő-és borfajtákkal, beleértve a pezsgőt és a tokaji borokat, valamint elkészítési módjukat, a hazai borvidékek sajátosságait és lehetséges kitörési pontjait, elsősorban a borértékesítés, marketing, valamint rendezvényszervezés szempontjából. Emellett elsajátítható a borkóstolás technikája, továbbá megismerhető a szakszerű borkínálás és felszolgálás, a sommelier szakma legfőbb fogásai és eszközei. A képzés kitér a borkészlettel való gazdálkodásra, valamint a borok mellé ajánlható egyéb italok és az ízben velük harmonizáló ételek ismertetésére is. Kitekintést kapnak a hallgatók a legfőbb bortermelő országok boraira, borvidékeire is.

A képzési program tartalma
A képzés során a hallgatók megismerik
- a turizmus alapfogalmait és keresleti tendenciáit
- a turisztikai termék-és területfejlesztés komplex szemléletmódját
- a különböző bor-és gasztroturisztikai termékek szakszerű tervezését és menedzselését
A szak elvégzésével a hallgatók képesek
- a turisztikai termékek piaci pozicionálására és beillesztésére a térségi kínálatba
- a hatékonysághoz szükséges térségi összefogások, partnerkapcsolatok kialakítására
- a gasztronómiai rendezvények és tematikus utak szervezésére és menedzselésére

A szakképzettség alkalmazhatósága konkrét környezetben, tevékenységrendszerben

Konkrét környezet

Tevékenységrendszer   

Gasztronómiára és borra specializálódott turisztikai és vendéglátó vállalkozások

-A bor-és gasztronómiában rejlő turisztikai erőforrások feltárása (gasztronómiai kultúra hagyományai)

-A mezőgazdasági termelők, helyi élelmiszertermelőkkel való együttműködés

-Egyedi, helyi turisztikai termék és kínálati elemek kialakítása (étel-, és italkülönlegességek és programok)

Turisztikai egyesületek, civil szervezetek, hagyományőrző egyesületek

-A mezőgazdasági termelők, helyi élelmiszertermelőkkel, és egyéb turisztikai vállalkozásokkal való együttműködés
-Helyi attrakciónak számító rendezvények szervezése (főzőversenyek, borkóstolás)
-Egyedi, helyi turisztikai termék és kínálati elemek kialakítása (étel-, és italkülönlegességek és programok)
-Szakmai tanácsadás

TDM szervezet

-A bor-és gasztronómiában rejlő turisztikai erőforrások feltárása (gasztronómiai kultúra hagyományai)
-A mezőgazdasági termelők, helyi élelmiszertermelőkkel, és egyéb turisztikai vállalkozásokkal való partnerség kialakítása
-Egyedi, helyi turisztikai termék és kínálati elemek kialakítása (étel-, és italkülönlegességek és programok)

A képzés tanterve 2019-ben: tanegységlista

A szakkal kapcsolatos további információ

Eszterházy Károly Egyetem, Oktatási Igazgatóság, Felvételi és Képzésszervezési Osztály
3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Telefon: 36/520-400/3179
E-mail: felvi@uni-eszterhazy.hu
Honlap: https://felvi.uni-eszterhazy.hu/

 


< Vissza