Tanácskozás a vállalatgazdaságtan tankönyvekről

Utolsó módosítás: 2018. május 22.

A Közgazdasági Társaság Ipari és Vállalkozási szakosztálya 2017. május 30-án a Corvinus Egyetemen – közel 50 fő részvételével – műhelymegbeszélést tartott a vállalatgazdaságtan oktatásának módjáról. Elsőként dr. Czakó Erzsébet szólt arról, hogy a Corvinuson e tárgyat több félévben, egymásra épült tananyagok keretében tanítják. Majd dr. Chikán Attila akadémikus, professzor mutatta be közismert tankönyvének most megjelent 7. kiadását. Kiemelte, hogy a tárgykör a közgazdasági oktatásnak egyik alappillére, mivel azonban igen gyorsak a változások, ezért a tananyag időnkénti frissítése kulcskérdés.

 

Az új kiadásban hangsúlyozzák, hogy a környezet, kiemelten a globalizáció a korábbiaknál nagyobb hatásokat gyakorol a vállalatokra, az előző kiadásoknál részletesebben tárgyalják az emberi erőforrásokkal való gazdálkodás új módszereit és sokkal nyomatékosabban hívják fel a figyelmet arra, hogy az innováció nélkül nincs versenyképesség. Visszafogtak továbbá az előző kiadásnak az európai gazdaság jövőjével kapcsolatos optimizmusából.

 

A továbbiakban a Debreceni, Egri, Miskolci és Pécsi Egyetem vállalatgazdasági tanárai számoltak be a tárgy oktatásának intézményüknél kialakult rendjéről és tankönyveiről. Az egri gyakorlatról dr. Papanek Gábor professzor emeritus adott információt.


< Vissza