Pénz7 – Szakmai Nap a Miskolci Egyetemen

Utolsó módosítás: 2018. május 23.

2017. március 8-án a Pénz7 országos pénzügyi kultúra-fejlesztő programsorozat kiemelt tudományos eseményén, a Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézete által szervezett Szakmai Napon vettek részt a Gazdaságtudományi Intézet oktatói és hallgatói.

Magyarország 2017-ben harmadik alkalommal csatlakozott a European Money Week nemzetközi eseménysorozatához, melynek keretében a Pénz7 – a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete programokat rendeztek szerte az országban. A program célja a diákok ismereteinek, tudatosságának fejlesztése a pénzügyi és vállalkozási területeken.
A Pénz7 az Emberi Erőforrás Minisztériumának irányításával, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány szakmai együttműködésével valósult meg.


A Pénz7 országos pénzügyi kultúra-fejlesztő programsorozat kiemelt tudományos eseménye 2017-ben a Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézete által 2017. március 8-án 10.00 órai kezdettel szervezett „A pénzügyi kultúra aktuális kérdései, különös tekintettel a banki szolgáltatásokra" című Szakmai Napja volt, melyen előadás tartására kérték fel a Gazdaságtudományi Intézet főiskolai tanárát, Hollóné dr. Kacsó Erzsébetet.


Intézményünkben az osztatlan közgazdásztanár képzés tantervének összeállításakor a NAT szakterületi- illetve OKJ szakmacsoportos ismeret blokkban beiktattunk egy olyan tanegységet, melynek célja, hogy megismertessük a hallgatókat a pénzügyi-gazdálkodási kultúra kialakításának szakmai alapjaival. A Nemzeti alaptantervhez illeszkedő A pénzügyi-gazdálkodási kultúra kialakításának szakmai alapjai c. kurzus ebben a félévben került elsőként meghirdetésre, tematikájához jól illeszkedik a fenti rendezvény. A tanár szakos hallgatóknak a Szakmai Nap kiváló alkalmat kínált arra, hogy neves szakemberek tolmácsolásában ismerjék meg a hazai pénzügyi kultúra aktuális kérdéseit. A Gazdaságtudományi Intézet közgazdásztanár képzésének szakmai és módszertani feladatait ellátó kollégák közül Csugány Julianna és Tóth László is elkísérte a hallgatókat, a konferencián elhangzottak közös megbeszélése és az oktatásban való hasznosíthatósága, valamint a legfrissebb kutatási eredmények és a jövőbeli képzési feladatok megismerése céljából.

 


A rendezvény első részében előadást tartott Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, Dr. Tebeli Izabella, a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénzügypolitikáért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság főosztályvezetője, Prof. Dr. Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék elnöki megbízottja, az országos pénzügyi kultúra kutatások szakmai vezetője, dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója, Nagy Viktor, a BISZ Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Eölyüs Endre a MasterCard üzleti vezetője.

A délutáni program banki szakemberek részvételével egy pódiumbeszélgetéssel kezdődött, melyen gyakorlati oldalról is megvilágításra kerültek a hazai pénzügyi kultúra problémái.
A délutáni előadássorozatban kaptak helyett a szakmai szervezetek mellett a pénzügyi kultúra fejlesztésében és kutatásában kiemelt szerepet betöltő hazai felsőoktatási intézmények, melyek között a Szegedi Tudományegyetem (Dr. Kovács Péter) és a Szent István Egyetem (Dr. Mészáros Aranka) mellett az Eszterházy Károly Egyetem is képviseltette magát Hollóné dr. Kacsó Erzsébet „A gazdálkodási- pénzügyi kultúra fejlesztésére való felkészítés a közgazdásztanár képzésben (Az Eszterházy Károly Egyetem törekvései)" c. előadásával. Az országban egyedülálló módon, Egerben már a 90-es években a gazdaságismeret tanár szakos hallgatók képzése során komoly hangsúlyt fektettünk arra, hogy felkészítsük a tanárjelölteket későbbi tanári pályájuk során a tanulóik pénzügyi-gazdálkodási kompetenciáinak fejlesztésére. A 2013-ban elindult osztatlan közgazdásztanár képzésben is külön tantárgyat alakítottunk ki e célra, melynek keretében a végzett hallgatóktól kapott tapasztalatokat is felhasználva igyekszünk a lehető leghatékonyabban felkészíteni a tanárjelölteket az országosan is egyre inkább kiemelt pénzügyi kultúra fejlesztésre.
A színvonalas Szakmai Napon hallgatóink és oktatóink is hasznos ismeretekkel és információkkal gazdagodtak.

 


< Vissza