A GTI A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN

Utolsó módosítás: 2018. május 28.

Immár 10. alkalommal rendezték meg az Eszterházy Károly Egyetemen a Kutatók éjszakája c. rendezvényt, melyben a Gazdaságtudományi Intézet oktatói színes programokkal keltették fel a rendezvény iránt érdeklődők figyelmét.

A Líceum épületében az érdeklődők részt vehettek dr. Kádek István A Ft, és ami előtte volt... (Egy kis magyar pénztörténet) c. előadásán. Másfél évszázados történelmi utazáson vehetett részt a közönség: a Kossuth-bankótól napjainkig tekinthették át a magyar papiros anyagú pénzeket. Kiemelt téma volt az 1946-os magyarországi fantasztikus hiperinfláció. A résztvevők megtudhatták, hogyan sikerült úrrá lenni a második világháborút követő gazdasági káoszon, miként „született meg" mai pénzünk, a forint. Az előadáson vetített képek mellett a régi magyar pénzek eredeti formájukban is bemutatásra kerültek.

Ugyancsak a Líceum épülete adott otthont a már hagyományosnak tekinthető Egri Bikavér házasítása programnak is. A program dr. Gál Lajos előadásával kezdődött, mely során a Bikavér történetéről, készítésének módjáról, annak szabályozásáról esett szó, valamint a bor legfontosabb jellemzőit is megismerhette a közönség. A program második felében az érdeklődők dr. Gál Lajos borász segítségével, tanácsaival készíthették el csapatuk Bikavérét. Három csapat mérhette össze házasítási adottságait. Az elkészült nedűket négytagú zsűri értékelte. A résztvevőket a program végén dr. Gál Lajos finom boraival jutalmazta meg.

Az Egyetem B épületében Nagy Zoltán királyi mesterszakács vezetésével a Gasztronómiai kalandozások program keretében a résztvevőknek egy kiadott és bemutatott recept alapján, a főzést koordináló külső óraadónk tanácsait és segítségét követve kellett elkészíteni a megadott ételt. A csapatok jóízűen fogyasztották el az általuk elkészített fűszeres vörösborban pácolt szűzérmét pirított gancával, valamint az almás pohárkrémet. 

 

 

 


< Vissza