Pro Agria szakmai díjat kapott Dr. Gál Lajos, borász

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 27.

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése Pro Agria szakmai díjat adományozott Dr. Gál Lajos borásznak, az Eszterházy Károly Egyetem főiskolai docensének Eger hírnevéhez eredményesen hozzájáruló tevékenysége alapján.

Kollégánk a kitűntetést Habis László polgármestertől és Varga Mihály pénzügyminisztertől, miniszterelnök-helyettestől vehette át 2018. augusztus 20-án a nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi díszünnepség keretében Egerben, a Dobó téren.

Dr. Gál Lajos első diplomáját a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Főiskolai Kar szőlőtermesztés-borász szakán szerezte, majd 1986-ban okleveles élelmiszeripari mérnök lett borászat szakterületen. 2006-ban borászatból szerezte doktori címét. 1992-től dolgozott a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnél osztályvezetőként, majd igazgatóhelyettesként, 2004-2008-ig pedig igazgatóként. 2010-től az Eszterházy Károly Egyetem (és jogelődje az Eszterházy Károly Főiskola) docense, 2013-tól a EKE Eger Borkultúra Központ megbízott igazgatója. 1999-ben döntött úgy, hogy önállóan megjelenik pincészetének boraival azzal a célkitűzéssel, hogy a borban rejlő sokféleséget megjelenítse, és a magyar és az egri borászat hagyományait felújítsa, ápolja. Eger borászati életének mozgatórúgója több évtizede. Óriási szerepet játszott a bikavértörvény, az eredetvédelem és az Egri Csillag törvényi szabályozásának kidolgozásában és érvényesítésében. Nem csak a borászat területén tesz Eger hírnevéért, hanem a város marketing munkájában is aktív részt vállal. 2012-ben katalizátora volt annak, hogy tudatos városmarketing munka indulhasson városunkban. Kezdeményezésére készült el 2014-ben az Egri Borvidéket teljes körűen bemutató „Az Egri Bor Bikavértől a Csillagig" című könyv.

 

Az elismeréshez szívből gratulálunk!

Forrás: heol.hu


< Vissza