Tudományos Konferencia

Utolsó módosítás: 2020. március 31.

az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaságtudományi Intézete és a Gazdálkodási Tudományos Társaságok Szövetsége közös szervezésében Technológia – Fenntarthatóság - Butaság Időszerű tudományos metszetek címmel

A magyar Tudomány Ünnepe 2019 programsorozat keretében az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaságtudományi Intézete és a Gazdálkodási Tudományos Társaságok Szövetsége közös szervezésében zajlott tudományos konferencia Egerben az Egyetem Líceum épületének kápolnájában 2019. november 19-én 14.00 órai kezdettel.

A rendezvényt az annak helyszínét biztosító Eszterházy Károly Egyetem részéről a Gazdaság- és Társadalomtudományi kar dékánja Csáfor Hajnalka nyitotta meg. Üdvözölte a konferencián nagy számban megjelenet hallgatóságot, és külön köszöntötte a konferencia három előadóját. Ezt követően a társszervező Gazdálkodási Tudományos Társaságok Szövetségének elnöke Valenta László elnök köszöntötte a megjelenteket.

Az első előadó Kroó Norbert akadémikus, fizikus, kutatóprofesszor volt, aki A tudomány és technológia a XXI. században címmel tartotta meg ismeretterjesztő előadását, melyben a túlnépesedés, a korlátozott környezeti erőforrások és az egyre növekvő környezetkárosítás következményeire és veszélyeire hívta fel a figyelmet. A veszélyek mérséklése és a problémák megoldása terén pedig a tudomány, a technológia, az innováció és az oktatás szerepét egyaránt kiemelte.


Szlávik János MTA doktora, közgazdász, egyetemi tanár, az Eszterházy Károly Egyetem professzor emeritusa A 4. ipari forradalom fenntarthatósági kockázatai címmel tartott elődást, melyben az első előadóhoz kapcsolódva bemutatta a 4. ipari forradalom jellemzőit, az ahhoz vezető utat, és azokat a nem szándékolt következményeket, amelyeket a gyors átalakulás hozhat, még mielőtt az új kezelési mechanizmusok kialakulnak.

Sárkány Péter intézetigazgató, filozófus, az Eszterházy Károly Egyetem Társadalomtudományi Intézetének egyetemi tanára A butaság változó valósága című előadását is nagy érdeklődéssel várta a hallgatóság. Az előadó a butaság jelentésrétegei és hétköznapi felfogásai után megkísérelte bemutatni annak típusait, és feltárni az ehhez való viszonyulásunk lehetőségeit.

Nagyon köszönjük a rendezvény szervezésében nyújtott segítséget a GTTSZ-nek!

 

Dr. Csáfor Hajnalka
dékán
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Eszterházy Károly Egyetem
csafor.hajnalka@uni-eszterhazy.hu


< Vissza