Szakmai tanulmányút

Utolsó módosítás: 2020. március 31.

Szakmai tanulmányúton vettek részt 2019.október 24-én az Eszterházy Károly Egyetem Turizmus-vendéglátás szakos hallgatói és tanárai Nagy Zoltán tanár úr vezetésével.

 

A szakmai tanulmányút célja, hogy a vendéglátást, vendéglátó szervezést hallgatók a gyakorlati életben hitelesen tudják képviselni szakmájukat. Elsőként a Mátrai Bivalyrezervátumban tettünk látogatás, ahol megismerkedhettek a magyar házibivaly tartásáról, Szalai Ferenc a rezervátum tulajdonosa, bemutatta a rezervátumban található állatokat. Elmondta a hallgatóknak, hogy „Különleges értéket képviselő, magyar őshonos állatok fajtafenntartásával foglalkozunk amellett, hogy közelebb hozzuk a mai kor emberét azokhoz a már-már feledésbe merült paraszti kultúrához és értékrendhez, ami az általunk, évszázadok vagy évezredek óta háziasított állatokkal egymásra utaltságon alapul. Régen nagyapáink voltak az erejükre, kitartásukra, hűségükre utalva!

 

Őseink tejükön és húsukon keresztül nyertek erőt, szőrzetük, gyapjuk, bőrük védte őket az időjárás viszontagságai ellen! „ A helyi termékek nagyon fontosak a vendéglátásban, egyre nagyobb teret hódítanak, ezért megkóstolhattuk a bivalyhúsból készült kolbászt, szalámit, bivalymáj pástétomot. Második állomásunk a Szurdokpüspökiben található Fenyves fogadó. Sőregi István tulajdonos elmondta, hogy A Fenyves Fogadót 1983-ban építette és azóta működteti a Sőregi család, mely Nyugat - Mátra és Kelet - Cserhát völgyében várja vendégeit. Éttermük a magyar és nemzetközi konyha különleges ételeit, Magyarország legjobb borait kínálja. Különtermükben fogadások, konferenciák, árubemutatók, bankettek, és családi ünnepségek rendezhetők. Itt csapatunk egy bivalyhúsból készült bivalygulyást kóstolhatott meg és megtudhatta, hogy milyen bivaly termékekkel várják a hozzájuk látogatókat.

A gasztronómia megkerülhetetlen és létfontosságú eleme egy rendezvénynek, vagy fogadás vagy a fent említett programok tekintetében.

A programok a hallgatók szemléletmódjának formálásában nagy szerepet játszottak. Több gyakorlati szakemberrel is találkozhattak és megtapasztalhatták, hogy a szakmai elméleti tudás csakis gyakorlati felkészültséggel kamatoztatható.

Mindenképpen fontos és eseménydús napunk volt, amit remélem hasznosítani tudnak hallgatóink.

 

EFOP-3.5.1-16-2017-00011 Duális és gyakorlatorientált képzések fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen

 

Szurdokpüspöki- Mátrai Bivalyrezervátum
2019.október 24.

 


< Vissza