Szakmai kirándulás a Bükki Nemzeti Parkban

Utolsó módosítás: 2020. március 31.

A kulturális és örökségturizmus c. tantárgy keretében a 2. éves turizmus-vendéglátás szakos hallgatók szakmai kiránduláson vettek részt 2019. november 5-én Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita oktató vezetésével.

A célpont a Bükki Nemzeti Park új, nyáron átadott turisztikai attrakciója a szomolyai Kaptárkő Tanösvény volt. BNP Igazgatósága részéről Baráz Csaba a Természetismereti és Oktatási Osztály osztályvezetője tartott velünk és nyújtott számunkra értékes szakmai vezetést. Először az Önkormányzat által üzemeltetett Barlanglakások tájházat tekintettük meg, és meghallgattuk az gondnok Bóta Miklós érdekes történeteit a fél évszázaddal ezelőtt még lakott sziklába vájt lakásokról.

 

 

Majd egy rövid séta után elértük a Kaptárkő tanösvény bejáratát. Szakmai vezetőnk itt mesélt nekünk a Bükkalja geológiájáról, geomorfológiájáról és a Bükkaljai kőkultúráról, majd végigjárva a tanösvényt megismerhettük a kaptárkövek megismeréséhez kapcsolható kutatók munkásságát, a kövek eredetéhez kapcsolódó helyi mondákat és a tudományos kutatások eredményeit is.

 

Kicsit ázottan, de remélhetőleg maradandó ismeretekkel gyarapodva tértünk vissza az Egri Campusra. Köszönjük szépen Baráz Csaba lelkes és szakmai vezetését!


Domjánné Nyizsalovszki Rita


< Vissza