IRI Társadalomtudományi Konferencia

Utolsó módosítás: 2018. november 26.

Az International Research Institute s.r.o. 2017. június 12-13-án rendezte meg az V. IRI Társadalomtudományi Konferenciát Štúrovo-ban, Szlovákiában.

Matiscsákné dr. Lizák Marianna egyetemünk Közgazdaságtan Tanszékének oktatója a Munkaerőpiac és foglalkoztatás című szekcióban mutatta be kutatási eredményét.

 

Előadásának címe: „A munkaerő-piaci esélyegyenlőség nemek szerinti vizsgálata". Előadásában elmondta, hogy az esélyegyenlőségi politikát az Európai Unió alapjának tekintjük, amely politika hatalmas fejlődésen ment keresztül a Római Szerződés óta, hiszen rengeteg irányelv született annak érdekében, hogy a nemek közötti szakadék csökkenjen a munkaerőpiacon. A foglalkoztatás növelése ugyanakkor nemcsak esélyegyenlőségi kérdés, hanem gazdasági kényszer is, nemcsak Magyarországon, de az Európai Unióban is.

 

A hazai munkaerő-piaci adatokat elemezve azt látjuk, hogy nő a foglalkoztatottság, de a nemek munkaerő-piaci részvétele messze nem azonos, a nők tartósan és jelentősen alacsonyabb arányban vesznek részt a munkaerőpiacon, mint a férfiak. Az előadásban rámutatott a munkaerő-piac főbb jellemzőire, és bemutatta a fókuszcsoportos vizsgálatának főbb kutatási kérdéseit és arra kapott válaszoka: (1) Milyen a munkaerő-piaci helyzete a nőknek és a férfiaknak? (2) Milyen tényezők befolyásolják a nemek munkaerő-piaci helyzetét és pozícióját? (3) Létezik-e nemek szerinti esélyegyenlőség a munkaerőpiacon? (4) Milyen a 25–49 éves nők foglalkoztatási rátája a férfiakhoz képest? (5) Hátrányban vannak-e a 25–49 éves, gyermeket nevelő nők a foglalkoztatást illetően? (6) Van-e és mekkora rés van a női és férfi keresetek között?

 

 


< Vissza